21 lipnja, 2021

Zašto smo butelje za vino poslali na „dijetu“?

Odbacivanjem PVC ukrasnih kapica za butelje već smo učinili prvi korak  i naši potrošači su to odlično prihvatili.

Ipak, da budemo još dosljedniji u ekološkom pristupu proizvodnje naših vina, istraživali smo i naučili da postoji i razlika među staklenim buteljama.

Ta razlika ima i znatan utjecaj na okoliš.

Lagana butelja sauvignona i klasične starije teže butelje na plakatu

Radi se o težini stakla. Staklo je ne samo u vinarskoj branši privlačan materijal sa jednim nedostatkom što je teško.

Srećom naprednijom tehnologijom danas možemo činiti i dobro za naš Planet pa tako i proizvoditi i birati laganije staklene butelje.

Kakve veze ima težina butelja tj. stakla s očuvanjem okoliša i ekološkim vinima?

Manja težina podrazumijeva štednju resursa. Laganije staklene butelje mogu se 100 % reciklirati i u potpunosti su neutralne u kontaktu sa svojim sadržajem. Laganije butelje zahvaljujući istančanoj tehnologiji ostaju jednako čvrste i stabilne kao i klasične teže staklene butelje, odnosno ne gube na kvaliteti.

Ljetna laganija vina u laganijim buteljama

Laganije butelje štede materijal, troškove transporta i skladištenja.

Uz to uporabom već korištenog stakla kao sekundarne sirovine, trošenjem manje energije i manje materijala te boljim upravljanjem otpadom i emisijama stakleničkih plinova u procesu proizvodnje, smanjuje se ugljični otisak. Lagana staklena butelja zaštitit će vino jednako dobro kao i teža.

Ambalaža čini otprilike trećinu klimatskih utjecaja u procesu proizvodnje vina i više od 40 posto bez njenog recikliranja. Što je ambalaža lakša i bolje se može reciklirati, to je njeno opterećenje za okoliš manje.

Lagane staklene butelje imaju ugljični otisak oko 22% manji od onog u tradicionalnih staklenih butelja.

Sauvignon, sivi pinot i muškat žuti

Nama su se ovi argumenti činili dovoljnim za prelazak na punjenje eko vina u ovakve butelje.

Polako mijenjamo ono što nije bilo održivo i ekološki u našoj butiknoj proizvodnji. Sve kvalitetne promjene ne događaju se preko noći pa i dalje osluškujemo i pratimo što bismo mogli ispraviti i poboljšati. Učimo zajedno s vama koji pijete naša vina i time nam dajete podršku! Hvala vam na tome!

Isto tako jako nam je drago kada želite saznati informacije o utjecaju ambalaže za vina na okoliš i nastanku ekoloških vina.

Odgovorni, ekološki osviješteni potrošači pokazatelj su nam da smo na dobrom putu. Radimo zajedno s vama za dobrobit Planeta i svih živih bića.

Pišemo vam i dalje o našim novostima i promjenama.