Zašto eko vina?

U ovom sve dinamičnijem svijetu svima nam je postalo jasno da se priroda svako malo buni i da su popravci štete koju smo joj nanijeli potrebni odmah! Osim crnih predviđanja i vijesti o zagađenju okoliša u posljednje vrijeme javlja se veća ekološka osviještenost ljudi paradoksalno zahvaljujući i koroni. Znanstvenici su ustvrdili da u zagađenijem zraku, posebice spaljivanjem plastike, virus korone napada žešće pa je i to dobar razlog za čuvanje prirode.
Svi bismo htjeli živjeti zdravije, kvalitetnije i vjerujemo da će se malo bržim pomacima ići u tom smjeru koji podrazumijeva čisti okoliš i zdravu sa štetnim sastojcima netretiranu hranu.
Za nas koji proizvodimo hranu ili vino zbog vjerodostojnosti i povjerenja potrošača važan je i službeni eko certifikat do kojeg nije nimalo lako doći.
Dugotrajan je to proces pod strogim nadzorom nadležnih tijela, u našem slučaju hrvatske podružnice austrijskog nadzornog tijela Austria Biogarantie.
Za „položiti“ prvi ispit tj. doći do prijelaznog razdoblja eko proizvodnje (u kojem smo mi trenutno) treba proći tri do četiri godine ekološkog rada i testiranja okoliša na štetne tvari u kojem uzgajamo grožđe i tek onda se dobiva eko certifikat za proizvode.
Ekološke priče koje ne prati uvjerljivo pokriće su jedno, a certifikati sasvim nešto drugo!
Što to konkretno razlikuje ekološku od konvencionalne poljoprivrede? Odnos prema životu i prirodi, no osim filozofskog viđenja evo i konkretnih mjerljivih razlika.
Eko vs.konvencionalna proizvodnja
Eko vinogradari nesmiju koristiti nikakve pesticide, insekticide ili fungicide.
Korov se uklanja košnjom, okapanjem, frezanjem a vinova loza štiti se od bolesti redovitim ručnim plijevljenjem.
Biljkama se otpornost pojačava bio gnojivima koja su dozvoljena i registrirana u ekološkoj proizvodnji. Interventno je dozvoljena zaštita tradicijskim pripravcima poput sumpora koji je prirodni element i nije na popisu otrova već alergena, kalcijev karbonat (vapno) za raskuživanje gljivičnih bolesti koji je i alternativa bakrenim pripravcima, inače dozvoljenima, ali ih mi izbjegavamo. Naime bakar ili modra galica u većim količinama može biti štetan za tlo. Još jedan prirodni pripravak koji koristimo je tzv. „vodeno staklo“, fina otopina kalcija i silicija- pijesak kao prirodni element predstavlja fizičku barijeru patogenim organizmima i sitnim kukcima.
Očuvanju okoliša može pridonijeti svatko malim koracima i svakodnevnim promjenama u načinu života poput korištenja održivih i ekoloških proizvoda kao i smanjenim gomilanjem nepotrebnih stvari ili sadnjom stabala i primjerice začinskog i drugog različitog bilja koje doprinosi bioraznolikosti.
U ekološku proizvodnju uloženo je puno više vremena i ručnog rada da bi se proizvelo zdravo grožđe a potom i zdravo vino. Opće poznato je da čaša zdravog prirodnog vina, bio vina, uz glavni obrok višestruko koristi našem zdravlju. Isplati li se konzumirati takva vina cjenovno nešto skuplja, na svakome je da sam odluči.
Mi naravno mislimo da se višestruko i dugoročno isplati za očuvanje zdravlja!