30 srpnja, 2021

Tekstualni sažetak videa „ Zablude i istina o eko vinogradima“

Naš najstariji vinograd sivog pinota radio se na tradicijski način koji je jako sličan ekološkoj obradi.

Sa tradicijskog načina svojevremeno smo se i sami djelomično uključili u konvencionalno vinogradarstvo. Prekretnica se dogodila 2014. godine, jako kišne i loše za vinograde. U tim klimatskim uvjetima ni petnaest preporučenih prskanja nije pomoglo.

Potrošilo se puno novca, trovala se priroda, a vinograd nije imao vlastitu otpornost oduprijeti se naletu bolesti. Odlučili smo se stoga na radikalan zaokret. Ako su naši preci uspijevali uzgojiti zdravo grožđe uz svega tri prskanja i imati dobra vina, zašto da ne pokušamo i mi?

Link na cijeli video, a tekst je u nastavku:

U tri godine prilagodbe i čišćenja od štetnih i neučinkovitih kemikalija, imali smo i sreću sa povoljnim klimatskim uvjetima.

Berbe na novi način su nas ugodno iznenadile kvalitetom i očekivanim prinosima. Naša zaštita vinograda svodi se na tri prskanja i to samo sa prirodnim sredstvima koja pojačavaju imunitet biljke, zatim dozirano s modrom galicom, vapnom i sumporom.

Briga o tlu nam je također prioritet. Koristimo stajski gnoj i već više godina ne upotrebljavamo pesticide i zloglasne herbicide.

Čuvamo bioraznolikost. Vinogradi mirišu po prirodnim biljkama (metvici, livadnim biljkama, kamilici, maslačku) koje su se samoniklo razmnožile u zdravim uvjetima.

Ima više pčela, zečeva, puževa i domaćih četveronožnih „uljeza“ koji traže hladovinu u čistoj oazi. Ekološki pristup zahtijeva puno više ručnog rada, posebice u mladim vinogradima.

Kasnije se može sve više koristiti priručna mehanizacija i olakšavati si posao.

Kao što naša odluka prelaska na ekologiju nije bila laka, tako još strpljivo čekamo da se promjene u razmišljanju dogode i kod vinoljubaca ka „zelenom“ načinu razmišljanja.

Uživanjem ekoloških vina doprinosite svom zdravlju i zdravlju prirode!

Nedavno je Bayerov herbicid Roundup u SAD-u proglašen kancerogenim, pa je i to još jedan od razloga zašto se odlučiti za ekološke proizvode.