Sauvignonizacija i zigantizacija

Korelacija između zigantizacije istarskih tartufa i sauvignonizacije vina dobivenih iz sorte grožđa sauvignona bijelog, sličan je obrazac raširene rabote. To često nažalost vrijedi i za muškatna vina!
Umjetne arome su jako izražene
Unatrag nekoliko godina gotovo svi sauvignoni frapantno su slični bez obzira na zemlju pa i kontinent podrijetla. Sauvignon koji ima vulgarnu jednoznačnu aromu, cijenjeniji je tržišno. A nekima u „lancu“ oko vina, to odlično odgovara između ostalog i zbog pojednostavljivanja. Unificirana vina s naglašenim jednoznačnim aromama najgore je što se može dogoditi jednoj regiji.
Moglo bi se postaviti dosta pitanja s tim u vezi, ali bolje ne.
Kad jaki miris udari u nos, većina misli da je to kvaliteta vina. Rijetki vinari su ostali vjerni autentičnosti i ne posežu za dodatnim aromatiziranjem vina što ponekad ističu i na svojim etiketama. U današnjem hektičnom svijetu istina i izvornost se gube, zamagljuju ih fake blještavila i manipulacije za račun onih koji stoje iza toga.
Samoiscrpljujuća vjernost istini oko vina i u vinu principijelnih vinara, nagrada je potrošačima koji je prepoznaju i cijene, a misle i na svoje zdravlje.
Ne manje važan je i vlastiti dobar osjećaj da se mada težim putem, radi prava stvar.
U nastavku prenosimo izvorni članka s portala index.hr : Istarska industrija tartufa je golema prevara – Index.hr