8 svibnja, 2023

Sauvignon i sauvignoni

Danas je jedan od „dana“, obilježava se Međunarodni dan sauvignona kojeg ima posvuda u svijetu. 🥂⁠

U današnjem postmodernom vinarstvu da tako kažemo, prisutna je pojava unificiranih sauvignona. ⁠

⁠Sauvignoni iz različitih vinskih regija svijeta jako su slični, ponekad na miris i okus gotovo isti. ⁠

Taj fenomen je još lakše uočljiv unutar manjih vinskih regija.⁠

Sauvignon u svježe pokošenoj travi

Sauvignon u svježe pokošenoj travi

⁠Obilježja mikrolokacija su se izgubila. Naša ekološka proizvodnja nastoji ih baš zato sačuvati i po tome se razlikujemo od unificiranosti u trendovima.⁠

U vinogradu namjerno radimo „po starinski“. ⁠

Prvi sauvignon su naši preci davno zasadili na položaju Tabakar gdje se prije vinograda uzgajao duhan. 🚬⁠

Prirodne arome u čaši

Prirodne arome u čaši

⁠Već duže vrijeme opet tu raste sauvignon njegovan u tradicijskom stilu kojeg nazivamo fumé. Neki to povezuju sa dimom cigarete kod zrelijih sauvignona, a mladi sauvignoni mirišu na pokošenu travu. 🌿⁠

Kod unificiranih sauvignona često se nalazi izbalansirana mješavina aroma bazge, paprike pa čak i neobičan miris mačjeg urina. 😼⁠

Livada u čaši

Livada u čaši

⁠Pobornici smo pristupa da ne treba odbacivati ono dobro iz tradicije i bezuvjetno juriti putevima modernizma, posebice ne ako su uzori poput „milijun amo, milijun tamo“.⁠

⁠Više smo na strani održivosti i „degrowth“-a zbog ekoloških razloga. ⁠

Sauvignon podsjeća na nešto zeleno

Sauvignon podsjeća na nešto zeleno