Sauvignon i sauvignoni

Danas je jedan od „dana“, obilježava se Međunarodni dan sauvignona kojeg ima posvuda u svijetu. 🥂
U današnjem postmodernom vinarstvu da tako kažemo, prisutna je pojava unificiranih sauvignona.
Sauvignoni iz različitih vinskih regija svijeta jako su slični, ponekad na miris i okus gotovo isti.
Taj fenomen je još lakše uočljiv unutar manjih vinskih regija.
Obilježja mikrolokacija su se izgubila. Naša ekološka proizvodnja nastoji ih baš zato sačuvati i po tome se razlikujemo od unificiranosti u trendovima.
U vinogradu namjerno radimo „po starinski“.
Prvi sauvignon su naši preci davno zasadili na položaju Tabakar gdje se prije vinograda uzgajao duhan. 🚬
Već duže vrijeme opet tu raste sauvignon njegovan u tradicijskom stilu kojeg nazivamo fumé. Neki to povezuju sa dimom cigarete kod zrelijih sauvignona, a mladi sauvignoni mirišu na pokošenu travu. 🌿
Kod unificiranih sauvignona često se nalazi izbalansirana mješavina aroma bazge, paprike pa čak i neobičan miris mačjeg urina. 😼
Pobornici smo pristupa da ne treba odbacivati ono dobro iz tradicije i bezuvjetno juriti putevima modernizma, posebice ne ako su uzori poput „milijun amo, milijun tamo“.
Više smo na strani održivosti i „degrowth“-a zbog ekoloških razloga.