7 svibnja, 2020

Kad se hrana i vino slože…

Budući da nas čeka još neko vrijeme što dužeg boravljenja kod kuće i osmišljavanja dnevnih menija, dijelimo s vama osnove slaganja jela i naših vina. Uz ured kod kuće, bavljenje kreativnim stvarima, učenjem, čitanjem možda vam i ovi savjeti dobro dođu u nedostatku druženja.

Ovu abecedu slaganja jela i vina ipak ne treba slijepo slijediti. Dobar vam tek!

 

ZELENI SILVANAC –laganija mediteranska kuhinja, vegetarijanska i veganska kuhana jela, svijetlo meso i bijela riba

CHARDONNAY – jela s umacima, svijetlo meso, vegetarijanska jela, tjestenina

SAUVIGNON – azijska kuhinja, pikantniji sirevi, njoki, rižoto s gljivama, namazi, hladni naresci

SIVI PINOT – pečena patka ili neko drugo pernato meso, vegetarijanska jela, pikantni sirevi

MUŠKAT ŽUTI – malo kaloričnija vegetarijanska i veganska jela, tjestenina, rižoto s povrćem, svijetlo meso

CHARDONNAY IZBORNA BERBA – kao aperitiv ili desert umjesto kolača, eventualno uz ne preslatki jednostavni kolač od oraha, rogača, lješnjaka, bučinih sjemenki, zlevke

TRAMINAC MIRISAVI IZBORNA BERBA BOBICA – vino za posebne prilike nakon jela

LEDENO VINO – vino za posebne prilike nakon jela, eventualno uz pikantni sir

ROSE SIVI PINOT- vegetarijanska i veganska jela, laganiji sirevi

VITEŠKO CRNO – tamno meso (govedina, ovčetina, divljač), plava riba i pikantni sirevi

MERLOT – riba, hobotnica, vegetarijanska i veganska jela, tjestenina, rižoto, plodovi mora