26 rujna, 2021

Prva eko berba grožđa u Međimurju

⁠Prenosimo članak iz portala Emeđimurje:

22. rujna pobrano je eko grožđe sivog pinota Vina Lovrec. Nakon uspjelog eksperimenta u sivom pinotu, cjelokupna obiteljska vinarska proizvodnja preusmjerena je na ekološki način rada.

Franjo Lovrec, vinski vitez nadzire berbu

Franjo Lovrec, vinski vitez nadzire berbu

Predznak „eko“ Lovreci već dugo žive i primijenjuju u proizvodnji vina, ali sada stiže i službena potvrda nadležne institucije.

Odluku za formaliziranje proizvodnje ekoloških vina Lovreci su donijeli već 2015. godine. Najprije su eksperimentalno krenuli na dislociranom vinogradu sivog pinota. Htjeli su vidjeti mogu li se stroga pravila ekološke proizvodnje iz Austrije primijeniti na vinogradarstvo i vinarstvo u Međimurju.

Eko vinar Krešimir Lovrec u dragom mu vinogradu sivog pinota

Eko vinar Krešimir Lovrec u dragom mu vinogradu sivog pinota

Mogu se naravno, ali službeni certifikat se  čeka dugo zbog strogih pravila nadzora i dobiva najprije za grožđe, a zatim i za vino. Potrebno je nekoliko godina prilagodbe tla, oplemenjivanjem bioraznolikošću kao i potpunim odbacivanjem štetnih sredstava u vinogradarstvu i vinarstvu.

Nakon uspjelog eksperimenta u sivom pinotu, cjelokupna obiteljska vinarska proizvodnja preusmjerena je na ekološki način rada.

Jasna Lovrec uglavnom iza pbjektiva, "uhvaćena" u berbi

Jasna Lovrec uglavnom iza objektiva, “uhvaćena” u berbi

Imali smo i četvreronožnu pomoć

U Međimurju općenito još uvijek nema značajan broj eko proizvođača, a vinarstvo prije iskoraka Lovrecovih, niti jednog.

Lovreci se nadaju da će i drugi imati hrabrosti prihvatiti ekološku proizvodnju jer oni su dokazali da je moguće proizvesti zdravo i lijepo grožđe, a samim time i puno zdravija i prirodnija vina! Kako je berba izgledala pogledajte u fotogaleriji.

Službeni certifikat je potvrda vjerodostojnosti vina namijenjena ekološki osvještenim potrošačima kakvih ima srećom sve više.

Vrijedne ruke naših pomagača

Uz puno truda, volje i cjeloživotne posvećenosti stvaranju vina, obitelj Lovrec je uvjerena da će njihova eko vina lako naći put do onih koji su spremni mijenjati u današnjem vremenu toliko potreban način razmišljanja i življenja! A raditi s višim ciljem i smislom, dvostruko je zadovoljstvo!

Zdravo i lijepo grožđe sivog pinota

Detaljnije o njihovim vinima, razlici između ekološke i konvencionalne proizvodnje, preduvjetima eko uzgoja grožđa i pravilnih postupaka u vinarstvu, ekološkoj ambalaži i drugim sličnim temama možete saznati na njihovoj web stranici i društvenim mrežama na Facebooku i Instagramu.


Link na članak i ostale fotografije: VINO LOVREC Evo kako je izgledala prva eko berba grožđa u Međimurskoj županiji

Foto: Lucija Trupković