2 kolovoza, 2022

Nešto smo se zapjenili

Zapjenili se jesmo, no ne zbog ljutnje već pjenušavih vina. Odnedavno ona su novitet u našem podrumu!

Jedan suhi pjenušac od zelenog silvanca i slađi, od sivog pinota u ružičastoj boji. Nadamo se za svačiji ukus ponešto. Oba naša pjenušca su proizvedena od vina s ekološkim certifikatom.

Kako bismo vam najbolje predstavili naša vina, u nekoliko kratkih tekstova donosimo zanimljivosti o pjenušcima, njihovu nastanku, nazivima, različitim klasifikacijama i malo povijesti.

 

Eko pjenušac

Pjenušac od eko sivog pinota

Pa krenimo odpočetka. Kako su nastali pjenušci i zašto je najpoznatiji pjenušac šampanjac, a proizvodi se samo na jednom mjestu u svijetu?

Uz šampanjac se vežu dva imena uspješnih poduzetnika iz 17. i 19.st.. Dom Pierre Pérignon i  Barbe-Nicole Ponsardin , poznatija kao udovica Cliquot. Njihov put do uspjeha bio je trnovit, posebice za ženu oslonjenu samo na svoju inteligenciju i upornost.

Iako pjenušci nisu asocijacija za skroman život, pogotovo skupocjeni šampanjac, čovjek po kome najpoznatiji šampanjac nosi ime nije imao veze s blještavilom i glamurom. Barem ne u početku…Ipak okusivši uspjeh, znao je to dobro marketniški iskoristiti i brendirati svoj proizvod, ali i sebe.

Tko je bio taj svestrani biznismen skromna porijekla?

Dom Pierre Prignon, benediktinski redovnik iz 17.st. postavio je temelje proizvodnje pjenušavih vina.

Danas bismo rekli da je bio glavni enolog u opatiji Hautvillers. Svojim predanim radom udvostručio je veličinu vinograda opatije i učinio je poznatom po proizvodnji bijelih vina u vrijeme kada su u regiji Champagne uglavnom proizvodili crvena vina.

Dom Pérignon nije imao lagan zadatak tim više što je u to vrijeme nastupilo malo ledeno doba. U takvim uvjetima bilo je teže proizvesti vina.

Zaslužan je za mnoga poboljšanja u vinarstvu. Zalagao se za manji urod, berbu u hladnijim uvjetima, ponovno je uveo zatvaranje butelja čepovima i izumio napredni tijesak. Ipak najpoznatiji je po usavršavanju „šampanjske metode“ u proizvodnji šampanjca. Druga fermentacija u buteljama često je uzrokovala eksploziju butelji, no on je dokučio kako smiriti drugu fermentaciju.

 

Degožacija (uklanjanje taloga) pjenušca sivog pinota

Ubrzo je doživio priznanje i uspjeh. Njegova vina prodavana su u Londonu i Parizu pod brandom „Pérignon“. Za ono doba to je bio presedan budući da su nazivi vina bili vezani ili uz regiju ili crkveni red koji ih je proizvodio, a ne uz jednu osobu.

U 19.st. metodu proizvodnje šampanjca udovica Cliquot digla je na još višu razinu i svjetski ga proslavila.

Kći bogatog tekstilnog industrijalca sa svojim suprugom upustila se u gotovo nepoznatu avanturu proizvodnje šampanjaca. Njihov posao u početku nije bio uspješan. Nakon smrti svoga supruga, mlada udovica dva puta se suočavala s bankrotom, no njezin svekar vjerovao je u sposobnost svoje snahe i dva puta ju je spasio financijskom injekcijom za oporavak i platio joj školovanje kod znanog vinarskog stručnjaka.

 

Uložen novac u obrazovanje pokazao se kao dobra investicija nakon početnih neuspjeha. Madame Cliquot ubrzala je proces proizvodnje šampanjaca tehnikom riddlinga.

Time je mogla svoj slatki hit prodavati u većim količinama jer je potražnja za njenim pjenušcima narasla gotovo preko noći. Usavršenom tehnikom proizvodnje pjenušca, učinila ga je dostupnim ne samo za bogatu elitu već i širi krug ljudi.

Što je to riddling i o ostalim tehničkim pojmovima oko proizvodnje pjenušca pišemo u idućem tekstu.

I na kraju pjenušac ili šampanjac? Svi šampanjci jesu i pjenušci, ali nisu svi pjenušci šampanjci. Šampanjac je zaštićeno ime za poseban pjenušac koji se proizvodi u najsjevernijoj vinskoj regiji  Francuske, u regiji Champagne.