Na što mirišu vina?
Ponekad se potrošačima na šarolikom vinskom tržištu teško snaći. U moru raznolikih vina podsjećamo da postoje prirodna vina bez dodatnog aromatskog uljepšavanja pa smo to i istaknuli na etiketama.
Manje iskusne vinoljupce, zavodljive intenzivne arome često zavedu i opredijele ih za aromatizirana vina.
Prave, prirodne arome u vinu ovise o tlu na kojem je izrastao trs, o mikroklimi, o opterećenju loze grožđem i brižnim ažurnim postupcima u zelenim radovima i enološkom iskustvu.
Arome u vinu dijele se u tri skupine: primarne, sekundarne i tercijarne arome.
Primarne arome su arome iz grožđa, voćne,cvjetne i herbalne.
Sekundarne arome su arome nastale vrenjem vina, imaju kremast miris, miris po kruhu, gljivama ili maslacu.
Tercijarne arome su arome koje nastaju zorenjem vina i oksidacijom, a mogu podsjećati na miris vanilije, orašaste plodove, kavu ili duhan.
Svaka vinska sorta ima svoje osnovne prepoznatljive arome, no važan je i pečat vinskog godišta i zato se vina i po tome razlikuju.
Postoje i aromatične sorte u koje se ubrajaju muškati, sauvignon bijeli i traminac mirisni. To su sorte s prepoznatljivim mirisnim notama i najčešće su zlorabljene kada govorimo o dodavanju umjetnih aroma vinima.
Tada nastaju aromatizirana vina, nažalost sve češće vješto zakamuflirana. Takva vina su ista ili vrlo slična iz godine u godinu, izgleda prema prokušanoj formuli s ponekad egzotičnim mirisima za naše podneblje, a u vinarstvu se pojavljuju diljem svijeta pa se tu brišu lokalne specifičnosti terroira.
S druge strane imamo prirodna vina s profinjenim, nešto diskretnijim aromama.
Kod kušanja vina osim mirisa valja obratiti pažnju još i na boju i okus vina.
Kada okus lijepo prati arome vina govorimo o prirodnom i izbalansiranom vinu.
Sve ovo može zvučati apstraktno i pretjerano za potrošače, no najvažnije je vjerovati svojim osjetilima koja valja vježbati pažljivim kušanjem vina, pa se mogu s vremenom lakše uočavati razlike među vinima.
Potrošači imaju pravo na transparentnost i vjerodostojnost proizvoda koji biraju.
Mi smo stoga odlučili istaknuti ono što smatramo iznimno važnim u vezi s vinskim aromama. Postoje aromatizirana voda i voda bez aroma, zar ne? 😉
Začuđujuće i razočaravajuće je što aromatizirana vina bolje prolaze na ocjenjivanjima vina gdje bi glavnu riječ trebali imati vinski stručnjaci.
No, imaju li?