6 svibnja, 2021

Na što mirišu vina?

Ponekad se potrošačima na šarolikom vinskom tržištu teško snaći. U moru raznolikih vina podsjećamo da postoje prirodna vina bez dodatnog aromatskog uljepšavanja pa smo to i istaknuli na etiketama.

Manje iskusne vinoljupce, zavodljive intenzivne arome često zavedu i opredijele ih za aromatizirana vina.

Prave, prirodne arome u vinu ovise o tlu na kojem je izrastao trs, o mikroklimi, o opterećenju loze grožđem i brižnim ažurnim postupcima u zelenim radovima i enološkom iskustvu.

Paleta naših prirodnih vina

Arome u vinu dijele se u tri skupine: primarne, sekundarne i tercijarne arome.

Primarne arome su arome iz grožđa, voćne,cvjetne i herbalne.

Sekundarne arome su arome nastale vrenjem vina, imaju kremast miris, miris po kruhu, gljivama ili maslacu.

Tercijarne arome su arome koje nastaju zorenjem vina i oksidacijom, a mogu podsjećati na miris vanilije, orašaste plodove, kavu ili duhan.

Svaka vinska sorta ima svoje osnovne prepoznatljive arome, no važan je i pečat vinskog godišta i zato se vina i po tome razlikuju.

Oznaka “bez dodanih aroma” na etiketi žutog muškata

Postoje i aromatične sorte u koje se ubrajaju muškati, sauvignon bijeli i traminac mirisni. To su sorte s prepoznatljivim mirisnim notama i najčešće su zlorabljene kada govorimo o dodavanju umjetnih aroma vinima.

Tada nastaju aromatizirana vina, nažalost sve češće vješto zakamuflirana. Takva vina su ista ili vrlo slična iz godine u godinu, izgleda prema prokušanoj formuli s ponekad egzotičnim mirisima za naše podneblje, a u vinarstvu se pojavljuju diljem svijeta pa se tu brišu lokalne specifičnosti terroira.

S druge strane imamo prirodna vina s profinjenim, nešto diskretnijim aromama.

Kod kušanja vina osim mirisa valja obratiti pažnju još i na boju i okus vina.

Kada okus lijepo prati arome vina govorimo o prirodnom i izbalansiranom vinu.

Sve ovo može zvučati apstraktno i pretjerano za potrošače, no najvažnije je vjerovati svojim osjetilima koja valja vježbati pažljivim kušanjem vina, pa se mogu s vremenom lakše uočavati razlike među vinima.

Vježba osjetila čini majstora

Potrošači imaju pravo na transparentnost i vjerodostojnost proizvoda koji biraju.

Mi smo stoga odlučili istaknuti ono što smatramo iznimno važnim u vezi s vinskim aromama.  Postoje  aromatizirana voda i voda bez aroma, zar ne? 😉

Začuđujuće i razočaravajuće je što aromatizirana vina bolje prolaze na ocjenjivanjima vina gdje bi glavnu riječ trebali imati vinski stručnjaci.

No, imaju li?