Na kojoj temperaturi posluživati vino?

Za vrijeme ljetnih vrućina mnogi su skloni čak i previše rashlađivati vina.
Vino je svakako pitkije kada ga pijemo primjereno rashlađeno.
Pretjeranim pak rashlađivanjem mogu se prikriti neke mane u vinu ako ih ima. Često čim se vino u čaši malo ugrije, slijedi razočaranje. Stoga ako je vino možda koji stupanj toplije, a opet fino teče, znači da pijete zaista prirodno i dobro vino.
Ipak, evo što se preporuča na kojoj temperaturi posluživati i konzumirati bijelo, ružičasto i crveno vino.
Počinjemo s ružičastim ili rosé vinima jer ta vina traže najniže temperature, oko 8-9°C. Kada je rosé vino suho i alkoholno laganije, dobro rashlađeno pravi je izbor za ljetne vrućine.
Bijela vina redovnih berbi (suha i polusuha) najbolje je rashladiti na 10- 12°C.
Crvena vina kao i bijela desertna vina kasnih i izbornih berbi možemo poslužiti na sobnoj temperaturi od 15°C. U slučaju da vam se čini, pogotovo crveno vino prehladno, možete čašu s tim vinom malo ugrijati rukama i nakon nekoliko minuta osjetit ćete razliku. Arome u vinu lakše će se osloboditi, a okus će biti bitno drugačiji.
Do sljedećeg čitanja želimo vam uživanje u primjereno rashlađenom vinu, na terasi, vrtu, dvorištu ili balkonu! 🙂