14 prosinca, 2020

Zašto smo rekli NE! PVC kapicama za butelje?

Nije lako biti u bilo čemu među pionirima u području nenaviklom na nove izazove i promjene u kojem je kao što bi pisac Eduardo Galeano kazao, „izgled važniji od pameti.“ Jer „živimo u kulturi ambalaže koja prezire sadržaj“, ali ako nitko neće zbog komocije ili straha od neprihvaćanja, učiniti prvi korak ostat ćemo nedorasli za izazove budućnosti.

U našem poslu radi se zapravo o maloj stvarčici koja nama znači jednu od promjena u razmišljanju, a to srećom sve više ljudi prepoznaje.

Naš OPG oduvijek se odgovorno odnosio prema prirodi i prije u tzv. konvencionalnoj proizvodnji radili smo koliko je bilo moguće na prirodi blizak način. Sada pak u prijelaznom razdoblju na korak do eko certifikata, već smo skoro dvije godine pretežito odbacili ukrasne PVC i aluminijske kapice za boce, smatrajući to dosljednošću u ekološkom pristupu od vinograda i vina do ambalaže za vino!

Sauvignon uvijek uz nešto zeleno

U europskim vinarskim zemljama poput Austrije, Njemačke, Francuske,Italije a da ne govorimo o Kaliforniji, ovo je već dugogodišnja praksa mnogih vinara sa no capsule bottles.

Nekada su se kapice koristile za zaštitu pluta od prljavštine i vlage u starim podrumima. Doduše upitno je koliko je kapica zaista mogla zaštiti čep. Danas se kapice koriste zbog estetskih razloga i već uvriježene prakse. Boce s vinom čuvaju se u podrumima ili skladištima gdje se reguliraju i kontroliraju temperatura, vlaga i čistoća, pa kapica nema neku „zaštitnu“ ulogu. Mnogi svjetski dizajneri radije ih ne preporučuju na bocama, jer po njima boce  izgledaju mnogo elegantnije i „čišće“ samo s etiketama. No najveća prednost je održivost i smanjenje ekološkog otiska.

Rosé od sivog pinota, našeg prvog eko vina

Emisije stakleničkih plinova iz proizvodnje i spaljivanja plastike mogle bi iznositi 56 gigatona ugljika od sada do 2050. “To je 56 milijardi tona, ili gotovo 50 puta više od godišnjih emisija stakleničkih plinova svih termoelektrana na ugljen u SAD-u. S aluminijem je situacija nešto bolja, no i dalje nepovoljna za okoliš.

I zeleni silvanac uz sivi pinot naša prva eko vina

Do sada smo uglavnom nailazili na razumijevanje i odobravanje naših potrošača uz pokoje pitanje pa i rijetku primjedbu da im kapica nekako fali ali razumiju našu štedljivost. Razlog uopće nije štedljivost jer trošak kapice je svega 0,17 kuna. Kada smo objasnili štetnost kapica zbog nerazgradivosti u prirodi, složili su se da se svi skupa trebamo početi navikavati na propitkivanje o tome što nije štetno za nas ljude i cjelokupnu prirodu i tome se shodno ponašati.

Eko ambalaža

Malim koracima do osvješćivanja. Istina je, kako bi se ljudima nešto novo približilo, pristupiti treba oprezno i postepeno. Možda je za nekoga naša odluka bila preradikalna, ali smo smatrali nekako samopodrazumijevajućim da se ekološka proizvodnja nadopunjuje i ekološkom ambalažom.

Zahvaljujemo svima koji ste nas s povjerenjem i bez zadrške podržali i nadamo se da će biti sve više vinoljubaca i u Hrvatskoj koji će se priključiti ekološki osvještenim potrošačima.