12 siječnja, 2024

Umijeće orezivanja na ekološki način: manje je više

Početkom kalendarske godine marljivi vinogradari započinju ples s lozama, godišnji ritual poznat kao rezidba. Rezidba označava početak vinogradarske godine. Nekada su ljudi s orezanom grančicom radili predviđanja hoće li godina biti dobra ili loša. Grančica bi se stavila u vrč napunjen vodom. Ukoliko bi grančica prolistala, to je značilo predstojeću plodonosnu godinu. Znali su ipak i naši stari da obilje grožđa ne mora u konačnici značiti i dobru berbu. Danas se prije svega ekološko vinogradarstvo i vinarstvo vodi načelom „manje je više“ kad je riječ o uzgoju grožđa iznimne kvalitete. U svijetu ekološkog  vinogradarstva umijeće rezidbe zauzima središnje mjesto. Veliki dio kvalitete vina ovisi o ovom poslu koji se  pomno planira i teži izvrsnosti umjesto obilja.

Orezivanje loze u eko vinogradu na lokaciji Jugovčak

Orezivanje loze u eko vinogradu na lokaciji Jugovčak

Kvaliteta nauštrb količine

U ekološkom uzgoju grožđa, biranje kvalitete umjesto kvantitete nije samo mantra; to je esencija ovog načina uzgoja grožđa. Svjesna odluka o ograničavanju prinosa po lozi utemeljena je u uvjerenju da svaki grozd treba imati optimalne uvjete za uspjeh. Ograničavanjem broja grozdova, loza usmjerava svoju energiju i resurse na rast  grožđa s izuzetnim okusom i kompleksnošću.

Pristup manje je  više: kila grožđa, optimalni sladori

Ekološka rezidba uključuje strateško donošenje odluka o tome koliko grozdova će ostati na lozi. Vinogradari vješti u umijeću ekološkog orezivanja shvaćaju da prorjeđivanjem viška rasta potiču preostale buduće grozdove da primaju više sunčeve svjetlosti i zraka. Ova namjerna radnja samo da poboljšava zdravlje loze, već i osigurava da svaki  grozd dobije svoj dio hranjivih tvari, rezultirajući koncentriranim profilom okusa.

Neorezana loza čeka da dođe pod škare

Neorezana loza čeka da dođe pod škare

Pristup manje znači više ne odnosi se samo na količinu; također izravno utječe na sadržaj šećera u grožđu. S manje grozdova koji konkuriraju za pažnju loze, grožđu se pruža dodatno vrijeme za potpuno sazrijevanje. Ovo produženo razdoblje zrenja omogućava nakupljanje šećera, potičući prirodnu slatkoću koja doprinosi jedinstvenom karakteru vina.

Početak sezone rezidbe u siječnju: početak vinogradarske godine

Kako siječanj odmiče, vinogradari započinju sezonu rezidbe. Naoružani škarama za orezivanje i dubokim razumijevanjem potreba loze, pažljivo procjenjuju svaku grančicu (lucanj), birajući one koje će ostati i one koje će pažljivo odrezati. Tajming ovog pomnog procesa ključan je, jer postavlja temelje nadolazeće vegetacijske sezone, označavajući simboličan početak vinogradarske godine.

Orezivanje tradicionalno započinje u siječnju

Orezivanje tradicionalno započinje u siječnju

U svijetu ekološkog vinogradarstva, umijeće rezidbe je tih dijalog između vinogradara i loze. To je razgovor koji obuhvaća godišnja doba, gdje svaki pažljivo napravljen rez doprinosi konačnom izrazu grožđa. Dok se škare za rezanje koriste precizno i s namjerom, vinogradar prihvaća načelo da manje znači više, orkestrirajući simfoniju koja kulminira proizvodnjom vina koja su svjedočanstvo umjetnosti ekološkog vinogradarstva. Dakle, kako se prvi vitki izdanci nove sezone počinju pojavljivati, neka počne ples s lozama, vođen uvjerenjem da u svijetu ekološke rezidbe vlada nadasve težnja za kvalitetom.

Za kraj malo satire. Kako često čujemo da neki “obrezuju” vinovu lozu, a ne “orezuju”, to nas je potaklo da napišemo kratku pjesmu i pojasnimo razliku u značenju tih dvaju pojmova. Slobodnu interpretaciju možete vidjeti u kratkom videu.