9 travnja, 2022

U ravnoteži s vinom

Prilikom opisivanja vina mašta često razigrano radi. Sve je to normalno jer vino ipak potiče moždane vijuge na rad.

Bez obzira na to volite li znanstvene, pjesničke, stručne, jednostavne ili pak komplicirane opise vina, ako ga pijete sigurno želite u njemu i uživati.

Ono što poziva na još jedan gutljaj i vinu omogućava da lako teče niz grlo, nazivamo izbalansiranošću vina.

Što sve mora biti u ravnoteži u vinu?

Iako ravnoteža i vino ili bilo koje drugo alkoholno piće na prvu i ne idu zajedno, ipak bez „uravnoteženosti“ nema dobrog okusa i ugodnih osjećaja.

Sklad, balans, harmonija za one glazbeno upućene, pojmovi su koji se odnose i na fina, pitka vina u kojima nema ničeg previše ni premalo.

Kako je vino najprirodnije alkoholno piće, ravnoteža se stvara najprije u prirodi, u vinogradu.

Vinograd u kojem se njeguje bioraznolikost i prema njemu se odnosi prijateljski ili vinogradarskim rječnikom rečeno ekološki, daje zdravo i lijepo grožđe.

bioraznolikost u vinogradu

Bioraznolikost u eko vinogradu

Do zdravog grožđa dolazi se naravno uz puno rada i na vrijeme obavljenih poslova u vinogradu.

Treba točno odrediti kada je grožđe najspremnije za berbu, kako bi prvi „inicijacijski“ obred prijelaza u procesu stvaranja vina bio izveden kako treba. Grožđe prelazi u fini slatki mošt, ako je i ono fino i dovoljno prirodno slatko za određeni tip vina.

Došli smo i do nekih ključnih elemenata u vinu, odgovornih za njegovu poželjnu ravnotežu.

Vino ima preko 1000 sastojaka i idealno bi bilo da su svi u skladnoj ravnoteži.

Ključni sastojci koji moraju biti u ravnoteži su alkoholi, šećeri i kiseline.

Eko vinar

Eko vinar Krešo kuša sivi pinot

Ako je sirovina zdrava i grožđe pobrano u pravo vrijeme, onda smo već na pola puta.

Kako bi se u vinu postigao balans ovih najvažnijih elemenata, najbolje je zamisliti istostranični trokut u kojem su alkoholi, šećeri i kiseline na jednakim udaljenostima i u poželjnim vrijednosti za određeni tip vina.

vinski trokut

Istostranični vinski trokut

Svaki vinoljubac može sam odrediti pije li izbalansirano vino ili pak mu osjećaj nije takav.

Izbalansirana vina su pitka, traže gutljaj još a ugodan osjećaj na nepcu traje. Takva vina nisu gruba, teška, neprirodno slatka ili pak umjetno farmaceutski aromatizirana što je posljednjih godina čest slučaj kod aromatičnih vina, posebice globalnih sauvignona koje ne obilježava specifičnost i prepoznatljive razlike terroira različitih vinskih regija već se nažalost osjeća „štih“ farmacije.

Vrli novi svijet i u vinskoj branši. 😊

Ako pijete fino prirodno uravnoteženo vino i ne pretjerujete u količini na dobrom ste putu da alkohol ne preuzme glavnu riječ.