15 kolovoza, 2023

Oživljavanje običaja “Hoooodi kopat!” – povezanost s ekološkim vinogradarstvom i butiknom obiteljskom proizvodnjom

Otkrijte kako je običaj “Hoooodi kopat!” pronašao novi život u našem vinogradu, povezujući nas s ekološkim vinogradarstvom i butiknom obiteljskom proizvodnjom. Saznajte o vrijednosti ručnog rada, suptilnoj ravnoteži tradicije i tehnologije te strasti prema autentičnom okusu vina.

Obnova običaja "Hoooodi kopat!" - povezanost s prošlošću

Obnova običaja “Hoooodi kopat!”  u izvedbi Franje Lovreca

“Hoooodi kopat!” na “megafon” odjekivalo je u davna vremena, pozivajući težake na okopavanje mladog vinograda s brijega na brijeg. Taj zaboravljeni običaj, nekada dio svakodnevice i pun simbolike, danas nas podsjeća na temelje naše vinogradarske tradicije u svijetu vinogradarstva i vinarstva. S ponosom smo oživjeli ovu tradiciju i predstavljamo je vama u izvedbi našeg najstarijeg člana obiteljskog vinarskog tima, Franje, umirovljenog profesora glazbe.

Povezanost s prošlošću i kohezija zajednice

S nostalgijom se prisjećamo dana kada je zajedništvo unutar male zajednice bilo važnije od osobnih interesa. Pomoći susjedu bio je normalni dio dnevnih obaveza i duboko ukorijenjena vrijednost. Prošetate li našim vinogradom, čini se da još možete osjetiti duh tih vremena i barem zamisliti prizore okopavanja, zvukove motika, razgovor i pjesmu težaka.

Mladi i stari zajedno su s entuzijazmom okopavali redove vinove loze, družeći se i informirajući se o aktualnostim iz seoskog života.

Izazovi modernog doba

Nažalost, takvi prizori postaju sve rjeđi. U brzom tempu suvremenog života, pronalazak slobodnih ruku za rad u vinogradu često je više nego izazovan. Unatoč tome, ne odustajemo od naše predanosti ekološkom pristupu. Ručni rad ostaje srž naše filozofije i motiku i dalje smatramo istinskom “kraljicom” vinograda, a ljude koji ju upotrebljavaju poštenim radnicima i u neku ruku ekološkim borcima.

Svima poznato da vinograd treba slugu, najbolje opisuje sluge pa ponekad i robove suvremenih malih obiteljskih gospodarstava u datim okolnostima.

Vinograd i njegov sluga

Vinograd i njegov sluga

Naravno, sami biramo svoj put i nemamo pravo kukati za bolove i znoj koji prouzrokuje motika, ta okrutna kraljica vinograda.

Nije motika kriva za nepravdu koja slijedi kada je vino već proizvedeno i treba ga prodati tj. naplatiti, jer ekološka vina trebala bi biti skuplja zbog toliko uloženoga truda.

Možda se uz pomoć mehanizacije to u budućnosti i promijeni, jer su i pesticidi u konvencionalnoj proizvodnji skupi, no znamo što čine našem zdravlju.

Pioniri ekološkog vinogradarstva

Naši stari su zapravo bili pioniri ekološkog pristupa u poljoprivredi. Iako su nove tehnologije donijele prednosti, poput napretka u podrumarstvu i sofisticiranijeg okusa vina, njegujemo ravnotežu između tradicije i modernih inovacija koje nam svakako i olakšavaju puno stvari u proizvodnji i vina unaprijeđuju. Stari alati i tehnologija neodvojiv su dio naše priče, kako u vinogradu tako i u podrumu.

U našem podrumu iz 16.st. živa je tradicija dozrijevanja vina u stoljetnim hrastovim bačvama, uz prethodno kontrolirano vrenje mošta u inox bačvama u novom podrumu.

Eko vina – plod posvećenosti

Naša eko vina nisu samo proizvodi – ona su plod delikatnog procesa i predanosti. Svaka kapljica vina nosi u sebi mnogo uloženog vremena, truda i osobne predanosti. Svako vino ima svoj pečat godišta i dodir vinara. Vina su stvorena bez upotrebe štetnih kemikalija, bez tipizacije i unifikacije, istinski odražavajući autentičnost svog podrijetla, poput unikatnih proizvoda.

Mali predah i maženje

Mali predah i maženje

Ručn rad i butikna obiteljska proizvodnja

Naša vinarija nije samo posao – to je obiteljska strast, naslijeđe, zlobnici bi rekli možda i breme. Svaka boca vina nosi priču o našim korijenima i predanosti ekološkom vinogradarstvu. Butikna proizvodnja zahtijeva pažljivo planiranje berbe grožđa, osobnu posvećenost svakom, trsu, svakom grozdu, svakoj bačvi, svakoj butelji i svakom gostu koji nas posjeti na našim personaliziranim i edukativnim degustacijama vina koje radimo po prethodnoj najavi zbog nažalost manjka vremena i složenosti posla male butikne proizvodnje s malim brojem ruku.

Motika- kraljica vinograda

Motika- kraljica vinograda

Od motike do mehanizacije

Dok vinogradima više ne odjekuje  “Hooodi kopat!”, motika ostaje simbol hrabrih, neki će reči tvrdoglavih, a to je blisko buntovništvu jer buntovnici smo, samo s razlogom. Ručni rad nagrađuje nas najboljim plodovima. Kako vinograd sazrijeva, mehanizacija dolazi kao podrška, no nikada neće zamijeniti strast i ljubav koju smo uložili u svaki korak do pravog prirodnog, zdravog, ekološkog vina.

Čuvanje nasljeđa i izgradnja budućnosti

Nasljedstvo naših predaka ponosno čuvamo dok gledamo prema budućnosti. Njihova predanost, zajedništvo i strast prema zemlji i vinogradima ostaju temelj na kojem gradimo svoju priču. I dok se poziv “Hoooodi kopat!” možda ne čuje tako često, duh zajedništva i posvećenosti ekološkom pristupu vodit će nas naprijed i ako po trnovitom putu, stvarajući vina koja su ispunjena zanimljivim životnim pričama, okusom i ljubavlju.

Nema odustajanja, hrabro naprijed!

Nema odustajanja, hrabro naprijed!

Česta pitanja:

Pitanje: Kako se običaj “Hoooodi kopat!” manifestira danas?

Odgovor: Iako rijetko koristimo megafone, običaj živi kroz zajednički rad u vinogradu, okupljanju i svjedočenjima o prošlim vremenima.

Pitanje: Kako moderne tehnologije utječu na ekološku proizvodnju?

Odgovor: Nove tehnologije donose prednosti u podrumarstvu i poboljšavaju okus vina, no uvijek pazimo na ravnotežu i ne zanemarujemo tradicionalni pristup.

Pitanje: Kako se naša vina razlikuju od konvencionalnih?

Odgovor: Naša eko vina su rezultat predanosti i osobnog ulaganja, s jedinstvenim pečatom godišta i osobnim utjecajem vinara.

Zaključak:

Obnovom običaja “Hoooodi kopat!” vraćamo se korijenima ekološkog vinogradarstva i butikne obiteljske proizvodnje. U svijetu brzih promjena, čuvamo duh zajedništva i strast prema zemlji. Naša eko vina su plod posvećenosti, poštivanja prirode i autentičnosti. Kroz ručni rad i suptilnu ravnotežu tradicije i tehnologije gradimo budućnost punu vrijednih saznanja i namjera, okusa i optimizma unatoč svim teškoćama i često preprekama.