27 veljače, 2023

Osnove ekologije iz prve ruke

Naš eko vinogradar i vinar Krešimir objasnio je što je to eko proizvodnja, koji su njeni nedostaci i prednosti i isplati li se ustrajati u tome.

Saželi smo u tekstu što je Krešo govorio, a nešto od toga možete pogledati i u videu na kraju teksta.

Što je zapravo eko proizvodnja?

Ekološka proizvodnja sastoji se od otkrivanja načina nekadašnjeg  rada na zemlji prije razmaha kemijske i fitofarmacijske industrije (krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća).

Ekološka proizvodnja danas je regularan dio agronomije. Ona predstavlja starinske načine uzgoja bilja bez primjene pesticida, umjetnih gnojiva i najvećeg zla herbicida.

Osnovni cilj je sačuvati tla koja odumiru zbog moderne poljoprivredne prakse koja više nije održiva.

Koji su argumenti protivnika ekološke proizvodnje?

Glavni argument je da se sa tim načinom proizvodnje ne može nahraniti svijet.

To nije točno. Istina je da se s ekološkim pristupom smanjuju urodi, no dugoročno se čuva tlo.

Tlo obogaćujemo redovitom gnojidbom i analizama. Povećavamo količinu humusa i živost u tlu.

S druge strane moderna poljoprivredna praksa upotrebom drugačijih sredstava za prihranu bilja sterilizira tj. dugoročno devastira tla. Prema nekim podacima već je 70 % zemljišta u svijetu sterilizirano i odumire, odnosno pretvara se u pustinju.

Leptir plavac

 

U čemu je posebnost tvojeg vinograda na položaju Perjak?

U Perjaku stalno puše vjetar, čak i kad je okolo mirno vrijeme. Ovdje su stalno nekakve zračne struje. Radi se o specifičnom položaju. Ovo je prvi brijeg tik uz međimursku ravnicu gdje se stalno miješaju zračne struje.

To je za vinovu lozu jako dobro za razliku od nekih drugih poljoprivrednih kultura. Vjetar za vinovu lozu donosi pozitivnu situaciju. Isušuje okolinu brže i imamo manje problema sa biljnim bolestima koje su uglavnom vezane uz pretjeranu količinu vlage.

Na taj način nam je olakšana ekološka proizvodnja.

Ne volim vjetar!

Ne volim vjetar!

(51) Vinograd Perjak – YouTube

Postoje li nedostaci ekološkog vinogradarstva i vinarstva?

Jedini nedostatak ekološke proizvodnje je taj što je nešto skuplja od konvencionalne proizvodnje. No to bi se u budućnosti svakako trebalo promijeniti. Posebice zato što su ekološka sredstva protiv biljnih bolesti bazirana isključivo na prirodnim elementima (rudače, prirodne tvari).

Fitofarmacija se znamo bazira na kemijskoj industriji čija sredstva su jako skupa i još će više poskupjeti.

Jedini razlog za poskupljenje ekoloških sredstava može biti trgovačka pohlepa. Za sada su naši dobavljači i sami ekološki proizvođači i neovisni su o velikim trgovačkim lancima pa ne osjećamo taj problem.

U ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu treba odraditi više radnih sati tj. ima puno manualnog rada no to je dugoročno bolja opcija negoli uništiti tlo.

 

Ima li ekološki i istinski zeleni zaokret budućnost?

Promjene su neminovne, to je svima jasno. Pitanje je hoćemo li ih dovoljno brzo uvesti. Svjedoci smo klimatskih promjena, visokih temperatura u siječnju mjesecu ove godine, temperaturnih ekstrema općenito.

Sve je to posljedica čovjekovog djelovanja. Veliki dio zagađenja otpada na modernu poljoprivrednu praksu.

Nešto se mora promijeniti i ekologija bi trebala postati mainstream.

U bliskoj budućnosti moderna poljoprivredna praksa će se smatrati činom barbarstva i divljaštva, a ekološka proizvodnja postat će standard ako se želimo održati.