19 rujna, 2021

9 zaista dobrih razloga za odabir eko vina

Iako ekološki proizvodi postaju sve popularniji još uvijek ima puno ljudi koji u njih sumnjaju.

Znamo to iz vlastitog iskustva. Ponukani time skupili smo iz različitih znanstvenih i dokumentarnih izvora razloge i odgovor na pitanje ZAŠTO?

Vinogradarstvo kao monokulturna poljoprivreda s opravdanjem je u ekološkom smislu na lošem glasu. Monokulture tretirane pesticidima i herbicidima pogubne su za okoliš, floru, faunu kao i tlo gdje rastu.

Lepitr plavac

Leptiri, korisni kukci, zečevi, srne i domaće životinje vole boraviti u eko vinogradu

Svima nam je jasno da je planetu Zemlji učinjena nepopravljiva šteta. Nešto se ipak može učiniti, no ne čini se uopće ili se čini nedovoljno za spas živih bića na planeti a to uključuje i nas ljude.

Vremenski ekstremi bit će sve učestaliji sa dramatičnim posljedicama za okoliš.  Periodi vrućina i suša bit će intenzivniji, a kada padne kiša past će obilato  i stvarati poplave jer ispucano, presušeno tlo ne može dovoljno upijati vodu.  Nadajmo se da je scenarij u kojem će zadnji preživjeli stanovnik ove čudesne planete umrijeti jer neće moći jesti vlastiti novac, samo distopija. Današnjim svijetom upravlja pohlepna, sebična i nepromišljena samouništavajuća jurnjava za novcem.

Kamilica

Kamilica i drugo samoniklo bilje izuzetno je važno za očuvanje zdravog tla u vinogradu

Mi s druge strane nismo utopisti, ali pokušavamo na mikro razini učiniti neke male promjene okretanjem ka ekologiji.

Naši najžešći kritičari reći će „jedna lasta ne čini proljeće, nema vam to puno smisla“.

Mi mislimo da ipak ima, a evo i zašto. Za neke od razloga sigurno ste čuli, no volimo ih ponoviti i osvijestiti jer ovdje se ne radi samo o vinu, već o vodi, zraku, tlu, hrani, o zdravom životu ili životu općenito. U idealnom svijetu iz Zvjezdanih staza nećemo nikada živjeti, ali čemu trka za sebičnim produljenjem vlastitih života kada oni samo za nekolicinu mogu biti „long and prosper“ jer nam „business as usual“ ne dopušta svima jednaku priliku za bolje danas i sutra.

Eko berba

Eko vinogradar Krešimir mjeri šećere u grožđu sivog pinota

9 prednosti eko vina za okoliš i zdravlje:

  1. Eko vina rade se od eko grožđa koje nije prskano štetnim pesticidima, a tlo zagađeno herbicidima. Samim time vina su prirodnija, bogatija korisnim sastojcima i finija za užitak. To su vina iz zdravog okoliša, neopterećena trendy stilovima, autentična su i iskrena. Nisu jednodimenzionalna u kojima najčešće strši samo alkohol već slojevita sa bogatstvom prirodnih aroma i drugih sastojaka koji im daju punoću i ugodan okus. Za uzgoj eko grožđa potrebna je potpuno drugačija poljoprivredna praksa od konvencionalnog uzgoja. Eko grožđe ima deblju kožicu i višu koncentraciju za ljudski organizam korisnih antioksidanata.
  2. Eko vina imaju manje sulfita i drugačiju regulaciju sulfita negoli konvencionalna vina. U eko proizvodnji dopuštene su puno manje količine sulfita. S02 koristi se kao konzervans u vinarstvu zbog svojeg antibakterijskog djelovanja. Generalno ga je bezopasno konzumirati u dopuštenim količinama, osim kod težih oblika astme ili manjka određenih enzima u tijelu. Neki ljudi mogu imati alergijske reakcije na sumpor.
  3. U proizvodnji eko vina nije dopušteno dodavanje šećera u vino kao u konvencionalnoj proizvodnji zbog pojačavanja alkohola ili poboljšanja okusa vina. Dakle još jedan zdravstveni plus, pogotovo za one koji moraju izbjegavati šećer.
  4. Ekološka vina nemaju aditiva poput sredstva za poboljšavanje okusa i mirisa, sredstva za čišćenje vina, rafiniranih šećera i sulfitne kiseline.
  5. Eko vina su prirodna, održiva i eco friendly. Ekološko vinogradarstvo potiče bioraznolikost, ne koristi kemikalije koje narušavaju Ph ravnotežu tla i ubijaju korisne kukce, zagađuju podzemne vode i lokalne izvore vode. U razdobljima suše ekološki poljoprivrednici imaju nešto veći ali svakako bolji urod jer su njihova tla postala otpornija na klimatske promjene. Bioraznolikost izuzetno je važna u vinogradu a uključuje samoniklo livadno bilje, sadnju drugih kultura u bližem okolišu, drveća i održavanje barem malih šumaraka u blizini vinograda i uz to oplođuje tlo. Takvi uvjeti pogodni su za stvaranje mikroorganizama važnih za vlažnost tla. Bez toga tlo se s vremenom u sušnim razdobljima osiromašuje i pretvara u pijesak tj. pustinju. Livadno bilje i divlje trave stvaraju duboko korijenje u zdravim tlima i mogu doći do toliko potrebne vode za vrijeme suše. U lošim, nezdravim i ogoljelim tlima kada i budu natopljena vodom, voda sve pomete ili jak vjetar uništi usjeve. Druge biljke i drveće čuvaju usjeve ekološkog tla.
  6. Mamurluk nakon konzumacije eko vina nije uopće strašan. 🙂 Zbog manje sulfita i neprisutnosti umjetnih kemikalija, sintetskih aditiva u eko vinima smanjuje se mogućnost glavobolje. S druge strane konvencionalno proizvedena vina mogu sadržavati i do 70 dodanih umjetnih sastojaka.U eko vinima možete uživati u nekoliko čaša i biti u formi idući dan. Ipak nemojte se zaboraviti hidratizirati i umjereno piti vino.
  7. Ekološki poljoprivrednici ne koriste GMO
  8. Ekološki vinogradari koriste divlje prirodne gljivice sa grožđa u procesu vrenja, što daje prepoznatljiv pečat loklanog terroira u individulanim butiknim vinima. U konvencionalnoj proizvodnji gljivice su zbog pesticida uglavnom uništene i moraju se koristiti umjetne gljivice što se odražava u “konfekcijskom” stilu vina.
  9. Eko vina dozrijevaju u neutralnim hrastovim bačvama, staklu, inox bačvama ili pravilno ispečenim glinenim posudama. Ne koriste se nove hrastove bačve jer u novim hrastovim bačvama vino proizvodi štetni metanol. Dobrim održavanjem drvene bačve mogu „poživjeti“ i stoljećima, Naša najstarija bačva u upotrebi uskoro slavi 200.-ti rođendan.

U ovoj borbi s vjetrenjačama uzor su nam mali eko poljoprivrednici i individualci, ekološki aktivisti i organizacije koje same sade šume čak i u potpuno isušenim područjima gdje su nekada bila jezera. Znanstveno je dokazano da se takva tla relativno brzo oporavljaju, nastaje humus i baza za staništa mikroorganizama.

Eko berba

Zdravo i lijepo eko grožđe zelenog silvanca i sivog pinota

Neki ekosistemi koji su bili uništeni zbog poljoprivredno- političkih krivih odluka ponovno se polako vraćaju u život. Nije lako ali moguće je ako postoji volja i odlučno djelovanje.

Naravno ništa bez svjesnog rada protiv struje jer velikim akterima uglavnom je do brze zarade koja pustoši sve pred sobom. Ekološko djelovanje, razmišljanje i življenje s druge strane dugotrajan je cjeloživotni proces učenja koji donosi dugoročno dobre rezultate ekonomski i društveno, samo kada bi se više krenulo u tom smjeru i kada bi se europska poticajna sredstva više ulagala u ekologiju umjesto u konvencionalnu, posebice masovnu poljoprivrednu proizvodnju.

Eko vinograd

Mladi nasad eko vinograda u Pernjaku

No eko proizvođači trebaju biti strpljivi jer priprema i revitalizacija tla traje nekoliko godina prije negoli se stekne dopusnica za ulazak u eko svijet, koji je nažalost još uvijek premalen. Ljudi ipak sve više uviđaju da budućnost civilizacije i našeg planeta ovisi upravo o širenju tog svijeta, prihvaćanju i poticanju ekoloških proizvoda.