Vina Lovrec: Ekološki Charlie Chaplin među vinarima
Dvojac iz Bee Omot-a, Ana i Ante ručno rade eko omote od pčelinjeg voska. Njihovi lijepi omoti služe za omatanje namirnica, čuvaju im svježinu i štite od mikroba!
Odlična su i puno bolja zamjena za plastične vrečice ili druge neodržive i neekološke materijale.
Osim izrade omota, aktivni su na društvenim mrežama i pišu svoj blog gdje predstavljaju eko proizvođače i promiču zeleni način života.
I mi smo im “zapeli” za oko pa su odlučili s nama napraviti intervju koji u cjelosti donosimo u nastavku.
Vina Lovrec: Ekološki Charlie Chaplin među vinarima
Na Vina Lovrec naletili smo na Tik Toku. Njihove video objave iz međimurskog vinograda jednostavno su nas oborile s nogu. A onda im na web stranici otkrijemo i priče o eko vinu, ekološkom vinogradu…
Ukratko, što je eko vino i kakav je to ekološki vinograd? Kaže li se i organska vinarija?
Sve kreće od vinograda i sirovine tj. eko grožđa. Da bi neki proizvod dobio naziv „eko“ mora proći striktne kontrole nadležnog europskog instituta u proizvodnji. Sve traje nekoliko godina do dobivanja certifikata, a naravno i kasnije smo stalno pod „nadzorom“.
„Eko“ ima i veću težinu negoli „organsko“, no možda je naziv organski proizvod uvrježeniji posebice u engleskom jeziku i na američkom tržištu. Eko proizvodi ne smiju biti genetski modificirani, dok organski mogu. To je bitna razlika.
Mi smo u tzv. prijelaznoj fazi dobivanja eko certifikata od iduće godine najprije za zeleni silvanac i sivi pinot jer smo sa tim vinogradima prvo službeno krenuli na eko put. Certifikat za eko grožđe već imamo, a za vino ga očekujemo na proljeće.
U eko uzgoju grožđa nisu dopušteni nikakvi pesticidi ni kemikalije. Isto tako ni u podrumu u vino se nesmije dodavati ništa umjetno, niti vino doslađivati.
Tu ima i tradicijskih ideja? Ali i modernih, vi ste se za početak riješavali plastike u ambalaži vina.
Da, radimo vina na način kako su to radili naši stari, ali sa dodatnom doziranom uporabom moderne tehnologije.
Kako bi naša vina u potpunosti slijedila liniju ekologije, pridajemo pažnju i ambalaži. Ambalaža je nakon dobivanja ekološkog vina posljednja karika prije dolaska na tržište ali ne manje važna karika što je srećom važnije i sve većem broju potrošača.
Odbacili smo ukrasne PVC kapice. Nismo u tome prvi, možda u Hrvatskoj da, pa još tu i tamo dobivamo pokoji podozriv pogled. U drugim europskim zemljama ovo je uobičajena praksa.
PVC kapice imaju samo ukrasnu svrhu, ne štite čep, butelju i vino od vanjskih utjecaja, a zagađivači su okoliša.
Većina naših vina punjena je i u lagane ali čvrste staklene u potpunosti reciklirajuće butelje.
Vina Lovrec su duga obiteljska priča?
Možemo reći da je to duga obiteljska priča od koje još ne odustajemo. 🙂 Šesta generacija bavi se proizvodnjom vina. Krešimir glavni vinogradar i vinar i ja njegova sestra (Jasna) pomažem mu u drugim aspektima ovog posla, uglavnom vezano uz marketing i održivi, butikni turizam u toplijem dijelu godine.
Jako ste kreativni na društvenim mrežama, je li to prepoznato? 🙂
Hvala. 🙂 Vi ste nam se javili, to znači da pomalo postajemo vidljivi. Nisam sigurna koliko je to što radim kreativno, no pritom se zabavljam i drago mi je ako usput nekoga drugoga uspijem zabaviti i možda malo nasmijati. Meni je ispušni ventil ironizirati neke situacije, u ovom slučaju pretežito vinske.
Inspiracija je često nijemi film, swing… A posebice vinski snobovi. Ima li više vinskih mušica ili vinskih snobova?
Inspiraciju crpim iz onoga što volim. Slučajno sam se tako našla u formatu nijemih filmova. Možda i zato što smatram da mi glas nije baš najreprezentativniji pa ga volim zamijeniti vedrom i lijepom glazbom. Sviđa mi se to filmsko razdoblje, stil, glazba dvadesetih godina, ali naravno dobra glazba i iz drugih razdoblja.
Vinskih mušica ima jako puno, a vinskih snobova ipak neusporedivo manje i srećom su uglavnom benigni. Nadam se da se unatoč tome nisam nekom vinskom snobu ozbiljno zamjerila. J
Karikirane situacije iz života vinskih snobova prikazujem kao malu kritiku općenito kompliciranja u životu.
I na kraju, što se iz vinarije Lovrec pije za Novu Godinu?
Kako smo različiti unutar obitelji, svatko ima svog favorita. No uglavnom se svi rado vraćamo sivom pinotu. Od sivog pinota pripremamo i pjenušac za proljeće. Jednu butelju ćemo prijevremeno otvoriti za Novu godinu da vidimo kako se razvija i zori. Pjeni li se već dobro ili ćemo se možda razočarano mi pjeniti? Sretno i u zdravlje svima!
Izvorni intervju kao i druge zanimljive i edukativne sadržaje možete čitati na njihovom blogu.